Word vriend!
News

Corazon Inquieto stopt

Corazon Inquieto stopt

 

Met pijn in ons hart moeten we jullie mededelen dat ons project in Bolivia, Corazon Inquieto, per 1 oktober is gestopt. We zullen hier proberen uit te leggen hoe dit kan en wat de gevolgen zijn.

Stijgende kosten
Corazon Inquieto is een project in La Paz, Bolivia, van Stichting Connectie Bolivia. Het project is gericht op marktkinderen. Omdat de locatie erg centraal moet liggen (anders kunnen de ouders hun kinderen niet brengen), zijn de huurkosten altijd erg hoog geweest. Daarnaast heeft het project de afgelopen vijf jaar enorme kostenverhogingen gehad omtrent de arbeidskosten voor de kinderleidsters in het project: Norma en Filomena. Zo is in 2014 het minimumloon met 20% verhoogd door president Morales. Dat werd in 2015 nog eens met 9% verhoogd. Overigens hebben de ouders van de kinderen in het project géén recht op dat minimumloon, vandaar dat zij Corazon Inquieto zo hard nodig hebben.

Terugtrekking Stichting Weeshuis La Paz

Dankzij de twee grootste geldschieters, Stichting Weeshuis La Paz en Stichting Waar Ontwikkeling Werkt, heeft Corazon Inquieto de afgelopen jaren de kosten kunnen dekken en de kinderen een veilige, leerzame omgeving kunnen bieden. Enkele maanden geleden heeft Stichting Weeshuis La Paz besloten om hun steun stop te zetten. Hun reden daarvoor is bij ons niet bekend, helaas. Dat heeft als direct gevolg dat het project te weinig financiële middelen heeft.

Doorbetalen arbeidskrachten
De arbeidswetgeving in Bolivia verplicht het bestuur van Connectie Bolivia nog tot 5 maanden na sluiting uitbetaling aan arbeidskrachten, plús een maandloon per gewerkt jaar. Kosten waarvoor onvoldoende buffer is en die de bestuursleden van Connectie Bolivia niet persoonlijk kunnen dragen als het project nog langer doorgaat.

Ulla Wilms van Kersbergen de Villegas, voorzitter Connectie Bolivia: “Toen bekend werd dat Stichting Weeshuis La Paz per direct zou stoppen met hun steun, dachten we nog zo’n twee maanden door te kunnen met het geld dat we nog hadden, rekening houdend met de vijf maandsalarissen die we Norma en Filomena zouden moeten betalen. Helaas gaat het niet alleen om de 5 maandsalarissen, maar ook om een maandsalaris per gewerkt jaar (respectievelijk 7 en 8). Hierdoor waren we als stichting genoodzaakt knopen door te hakken en niet veel langer te wachten. Dit om te voorkomen dat we zowel de stichting als onszelf in de schulden zouden steken. Op het moment dat wij de verplichte kosten niet kunnen betalen, kunnen wij in Bolivia aangeklaagd worden.

Daarom is door het bestuur van Stichting Connectie Bolivia gekozen voor sluiting op zo’n korte termijn. De huur en arbeidskosten worden nog doorbetaald tot maart 2017, maar de kinderen zullen per 1 oktober weer bij hun ouders op de markt zitten. Onze laatste donatie van 5000 euro, opgehaald met jullie inzet en donaties, heeft het project van juni tot en met september draaiende gehouden en zal deels ingezet worden om de salarissen van de trouwe kinderbegeleidsters Norma en Filomena uit te betalen. Daartoe is het project immers wettelijk verplicht.

En nu?

Wij zijn als bestuur van Stichting Waar Ontwikkeling Werkt erg verdrietig om het verlies van dit prachtige project, dat nog door Eva, onze voorzitter, is opgezet. Doordat Stichting Connectie Bolivia gedwongen werd zo snel het project te stoppen, waren er voor alle betrokken partijen zo goed als geen mogelijkheden om Corazon Inquieto nog te redden. Desondanks zullen we in de komende maanden kijken of er nog een andere oplossing is om deze kinderen opnieuw de veilige en leerzame omgeving te bieden waar ze volgens ons recht op hebben.

We willen iedereen ontzettend bedanken voor de steun en betrokkenheid bij het project. Jullie hebben Corazon Inquieto zo lang mogelijk laten bestaan.Zoals jullie allemaal weten is het te allen tijde ons doel om kansarme kinderen en jongvolwassen een kans te bieden op ontwikkeling en daar blijven we ons voor inzetten met de steun die jullie ons bieden.

Wil je graag meer weten? Neem dan gerust contact met ons op via waarontwikkelingwerkt@gmail.com

Liefs, Eva, Stella, Renee, Hannah, Margreet en Yvonne.

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

0 Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *