Word vriend!
News

Donorlanden uitgedund in Nederland

Het aantal landen dat door Nederland gesteund wordt in de vorm van ontwikkelingshulp wordt grof kleiner gemaakt. Een gemiste kans volgens Farah Karimi, directeur van Oxfam Novib.

Nieuwe lijst

Bij het bijschaven van de lijst van landen die in aanmerking komen voor ontwikkelingshulp wordt vooral gekeken naar de meerwaarde van Nederland. De nieuwe lijst is verdeeld in vier categorieën:

  • Meerwaarde en nationaal belang voor Nederland
  • Fragiele landen waar een conflict of kwetsbare vrede heerst
  • Landen die armoedebestrijding verdienen (op basis van de VN Millenniumdoelen)
  • Verbredingslanden (landen waar een speciale band mee is, zoals Indonesië, of landen waar Nederland een speciale expertise kan toepassen, zoals waterbeheer in Bangladesh)

Bolivia van de lijst

Op de nieuwe lijst is Bolivia niet meer terug te vinden. Via een overgangsregeling zal de regering hulp aan het Zuid-Amerikaanse land stopzetten. De gevolgen hiervan zijn nog onbekend.

Van grote ontwikkelingsorganisaties wordt verwacht dat zij zich vooral gaan richten op landen die straks in aanmerking komen voor ontwikkelingshulp. Reden te meer voor Stichting WOW om zich hard te maken voor bijvoorbeeld Bolivia. Corazon Inquieto zal alle hulp nodig hebben en daar zullen wij dan ook extra aandacht aan schenken in de komende jaren.

Gemiste kans

Oxfam Novib vindt het een gemiste kans dat de minister de landenlijst eenzijdig heeft vastgesteld. Karimi: “Het zou logisch zijn geweest om gebruik te maken van de expertise en inzichten van ontwikkelingsorganisaties, die al jaren in deze landen werken. Als je echt een verschil wilt maken moet je op regionaal vlak inzetten. Door niet met ons te overleggen mist de minister een kans om meer samenhang in ons gezamenlijk werk te brengen.”

Bron: OneWorld

__________________________________________________________________________

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

0 Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *