Word vriend!
News

‘Foute hulp’ Dorcas en Save the Children

Het is nogal een statement: Trouw journalist Han Koch vindt dat de hulporganisaties Dorcas en Save the Children ‘foute hulp’ bieden. Dit komt vooral doordat producten vanuit Nederland naar ontwikkelingslanden worden gestuurd, terwijl die gemakkelijk lokaal gekocht kunnen worden. Omdat lokaal te werk gaan voor WOW zo belangrijk is, delen we deze interessante kwestie graag met jou.

Voedselpakketten en mutsjes

Dorcas wil met de Kerst 53.000 voedselpakketten opsturen naar Oost-Europa. Duizenden Nederlanders hebben zo’n pakket gekocht. Niet alleen kost het transport hiervan veel geld, ook is het schadelijk voor het milieu. Maar het belangrijkste is toch wel dat de producten veel beter in de regio gekocht kunnen worden. Dan profiteert de lokale bevolking er ook nog van!

Ook Save the Children zet Nederlanders aan het werk. Voor kinderen in India heeft Save the Children aan Nederlanders gevraagd om mutsjes te breien. En dat terwijl je in India veel goedkoper veel meer mutsjes kunt krijgen. Aankopen waar de bevolking in India juist op zit te wachten. Koch noemt ook het buurland Bangladesh, waar arbeiders klaarzitten om textiel te leveren.

Betrokkenheid

Dit soort acties is vaak gericht op de mensen die de hulp leveren en zich op deze manier betrokken kunnen voelen. Het voelt natuurlijk ook beter om daadwerkelijk iets te doen dan alleen maar geld te geven. Maar hulp is niet bedoeld voor degenen die dat geven, ze is bedoeld voor hen die hulp ontvangen. Juist door geld uit te geven in ontwikkelingslanden of op plaatsen waar hulp nodig is zelf, help je de bevolking verder. Juist door daar producten aan te schaffen zodat de lokale bevolking werk heeft, kun je verbetering realiseren. Als men zich daarvoor inzet, zijn ze net zo betrokken als wanneer ze ter plaatse aanwezig zijn als vrijwilliger.

Nieuwe visie

Maar we weten nog helemaal niet zo lang dat dit een betere manier is om hulp te geven. Branche-organisatie Partos zet zich ervoor in om de kwaliteit van hulp te verbeteren en acties te coördineren. Dorcas en Save the Children zijn lid van deze organisatie. Volgens de directeur zullen acties zoals hierboven beschreven in de toekomst waarschijnlijk niet meer voorkomen. ‘Om grenzen duidelijk te kunnen stellen en dus verschil te maken tussen wat wij wel en niet vinden passen bij professionele ontwikkelingsorganisaties, is het essentieel dat we een duidelijke visie hebben op ontwikkelingsamenwerking en de rol van maatschappelijke organisaties daarin. Sinds onze oprichting in 2004 is de wereld veranderd en daarom zijn we juist nu bezig met het formuleren van een geheel nieuwe visie.’

Bron: www.viceversaonline.nl

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

0 Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *