Word vriend!

Hand in Hand

Hoe het kan dat je een kind met een handicap krijgt? Volgens het traditionele geloof in Ghana door een paring van de moeder met een zogeheten “watergeest”. Geen wonder dat het leven van dit kind moeilijk te accepteren is, de familie doodsbang is en moeders zich, ten onrechte, schuldig voelen. De toekomst van deze kinderen ziet er weinig florissant uit;  als ze niet gedumpt worden, zijn ze het mikpunt van getreiter en mishandeling.

  • Soort project: leefgemeenschap voor kinderen met een handicap
  • Locatie: Ghana
  • Wat wij doen: sieraden afnemen om de kinderen een dagbesteding te geven en incidentele activiteiten (zoals verbouwing) financieel ondersteunen

De Hand in Hand Community is opgezet als een klein dorp. Momenteel wonen er ongeveer 60 kinderen met een handicap binnen deze leefgemeenschap. Ze wonen samen met een verzorger en één of twee “broertjes of zusjes” in een eigen kamer in een van de huisjes rondom het centraal gelegen terrein. Dit terrein wordt gebruikt voor spelletjes, oefeningen, muziek, therapie, feesten, dansen, school, creatieve activiteiten, zwemmen en natuurlijk ook om gezamenlijk te eten. In feite wonen ze als een klein gezin binnen de grote familie van de Hand in Hand leefgemeenschap.

In een werkplaats maken de oudere kinderen sieraden, tassen en andere producten. Deze worden verkocht in Ghana en Europa en zelfs in Noord-Amerika. Ook dit levert een bijdrage aan de noodzakelijke inkomsten voor Hand in Hand. Stichting WOW neemt sieraden af die in de werkplaats worden gemaakt en verkoopt deze om een dagbesteding te blijven realiseren voor de kinderen bij Hand in Hand.

Bij het project

Alle kinderen krijgen iedere dag fysiotherapie en loopoefeningen. Paa Yaw heeft zichzelf bijvoorbeeld leren voortbewegen in een rolstoel wat hem veel onafhankelijker heeft gemaakt. Hij is daar erg gelukkig mee. Sinds kort heeft hij ook een ‘spraakcomputertje”. Hij hoeft maar op het goede knopje te drukken of zinnetjes als: ‘Goedemorgen allemaal’ en ‘ik wil eten’ klinken uit zijn computer over het veld.

Pakor2 HIHlachendkindje 10_Abigail 17_Simon

Afgezien van de woongemeenschap gaan er zo’n negentig kinderen naar een speciale school voor verstandelijk gehandicapte kinderen, de Shalom Special School. Sinds de zomer van 2004 kunnen zij na het afronden van die school op het Hand in Hand-terrein terecht in de beschutte werkplaats, waar ze:

  • Sieraden van kralen maken
  • Weven
  • Van gerecycled oud glas nieuwe kralen ontwerpen

Ook wordt aan de jonge mensen tie-dye geleerd, een techniek om katoen te verven. Op die manier hebben ze een nuttige dagbesteding en doen ze praktische vakkennis op. Ook leren ze zo vrienden en vriendinnen kennen en kunnen ze samen gezellige dingen doen.

De werkplaats wordt sinds juli 2009 gerund door een Ghanese coördinator, Paul Agyapong. De Nederlandse Ambassade in Ghana heeft de bouw van de beschutte werkplaats gefinancierd.

Ineke met kinderen

Internetcafé

In 2004 is vanuit Hand in Hand ook een internetcafé opgezet in het centrum van Nkoranza, opnieuw met de bedoeling om op deze manier enige extra inkomsten voor Hand in Hand te genereren. Veel gasten, werkers en vrijwilligers maken graag van de diensten van dit internetcafé gebruik.

De effecten van het project

Inmiddels werken bijna twintig jongvolwassenen van buiten de Hand in Hand gemeenschap op de werkplaats. Het zijn jonge mensen die afgestudeerd zijn op de Shalom Special School of jonge mensen met een verstandelijke handicap van families uit de omliggende dorpen. Het zijn jonge mensen die iets leuks willen doen met hun handen, iets wat een sociaal netwerk oplevert, nuttig is en een zakcentje opbrengt.

Operation Hand in Hand ontvangt graag vrijwilligers of bezoekers die voor een dag of langer langs willen komen op het project. De faciliteiten die daarvoor zijn ingericht, dragen weer bij aan zowel de financiering als de dagbesteding van de kinderen.

Bekijk ook de video en leer Hand in Hand in minder dan vier minuten kennen!

Meer weten?

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail