Word vriend!
News

Nieuws uit Kamalabari

Najaar 2013 – Het reilen en zeilen binnen de muren van Kamalabari

In oktober 2010 heeft Stella Kamalabari voor het eerst bezocht en was direct om: dit project past bij WOW. En dit project hoort nu bij WOW. Al bijna 3 jaar, helemaal. We dragen de volledige financiële steun. Maar de organisatie doen we niet alleen.

Stichting Veldwerk heeft in samenwerking met SSSN (een lokale organisatie) zes health-day care centers op verschillende plaatsen in het gebied Dhading. Kamalabari is daar één van.

Even terug….

Tussen 1996 en 2006 heeft een gewapend conflict gezorgd voor verwoesting  van goederen en ontvreemding  van rechten van de bevolking. Het district Dhading heeft hier enorm onder te leiden gehad. Momenteel gaat het beter. De economische en sociale situatie zit in de lift en dat is fijn.

Maar we zijn er nog niet. Veel mensen hebben een onregelmatig inkomen en een ruime 35% van de bevolking leeft nog onder de armoedegrens van 2 dollar per dag. Goed nieuws is dat het aantal geletterden de afgelopen jaren is gestegen van 35% naar 65%! Ons inzien laat dat onder meer het succes én de noodzaak van bijvoorbeeld health- day care Kamalabari zien.

Kamalabari

Kamalabari bestaat nu 5 jaar, waarvan 3 jaar onder de financiële vleugels van WOW. Ze doet nog steeds wat ze drie jaar geleden ook deed: non-formeel onderwijs geven aan kinderen tussen de 2 en 5 jaar oud. Daarnaast heeft het center een toiletgebouw en schoon drinkwater en bevat een community hall waar de lokale bevolking samen kan komen voor voorlichtingsprogramma’s e.d.

Op Kamalabari zijn momenteel vier mensen werkzaam. Twee doncenten: Phul Maya Gidel en Ranjeeta Thapa Magar, Bharat Thapa als bewaker en Purinma Thapa Magar als helper. Zij zorgt onder meer voor een voedzame lunch en schone uniforms voor de kinderen. Naast spelenderwijs leren is er ook aandacht voor persoonlijke hygiëne: een wekelijkse wasbeurt, handenwassen en tandenpoetsen. Eens per maand worden de kinderen gecontroleerd op (onder)gewicht, lengte, luizen en huidproblemen. Hier worden ouders zoveel mogelijk bij betrokken.

Kamalabari heeft dagelijks plek voor 50 kinderen. Ondanks dat zitten er momenteel maar 27 kinderen in het center: 15 jongens en 12 meisjes. Afgelopen april hebben 11 kinderen Kamalabari verlaten om formeel onderwijs te volgen, ontzettend goed dus! Het totaal aantal kinderen bij Kamalabari is licht gedaald. Dit kan komen door het afnemend aantal geboortes, maar wij hopen ook door bewustzijn onder ouders over het belang van onderwijs. Kinderen genieten namelijk vaker formeel onderwijs, wat een goed teken is.

Ranjeeta Thapa Magar

Scholing voor docenten

Alle docenten van de zes centra onder Veldwerk hebben een opleiding gehad in  ‘Early Childhood Development and Education’. Centraal tijdens de opleiding stond creatief en interactief lesgeven, wat een aangename vervanger is voor de beroemde ‘opdreun’ en ‘papegaai’ methode. Kinderen hebben meer school- en leerplezier en onthouden beter wat hen geleerd wordt. Ook ouders zijn d.m.v. een training betrokken bij het spelenderwijs leren.

WOW!

Wij zijn blij dat het zo goed gaat binnen de muren van Kamalabari. Onderwijs zorgt voor ontwikkeling en dat zien wij als een manier om armoede te bestrijden en kansen voor het kind te creëren. Omdat iedereen recht heeft op ontwikkeling. En dat gebeurt bij Kamalabari. De scholing van docenten draagt bij aan betere ontwikkeling van henzelf én de kinderen. De gezondheid van een kind neemt zo een basale rol in in diens ontwikkeling, net als die voedzame lunch.

Wij zijn blij dat wij kunnen samenwerken met stichting Veldwerk en SSSN. Vier mensen hebben een baan, 27 kinderen ontvangen non-formeel onderwijs en persoonlijke hygiëne en verschillende ouders zijn of worden zich steeds bewuster van het belang van de ontwikkeling van hun kind.

Daarom steunen wij Kamalabari. Omdat het werkt.

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

0 Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *