Word vriend!

Aloha

“Cumbuco in Brazilië is een stukje paradijs op aarde. Blauwe wateren, eindeloze stranden, altijd een verfrissende wind. Toeristen komen er om te kitesurfen, dune boarden en te zonnebaden in rust. Jongeren hangen op straat van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat, gevoelig voor de verleiding van drugs en prostitutie. Alleen de Engels sprekende jongeren maken in deze regaloha-projectio een echte kans.”

 • Soort project: Engelse lessen en sportactiviteiten voor jongeren tussen 12 en 19 jaar
 • Locatie: Brazilië
 • Wat wij doen: jaarlijkse financiële steun voor o.a. huur van het pand, materialen, loonkosten en eten & drinken

Op dit moment zetten we ons in om het kopen van de surfschool mogelijk te maken.

Waarom een surfschool kopen als ze het al zo goed doen?

 • Op dit moment mogen ze de ruimte twee dagen per week gebruiken zonder gas, water en licht; na aankoop kunnen ze er zeven dagen per week terecht met een werkende koelkast, licht en misschien later ook computers.
 • De maandelijkse kosten gaan omlaag.
 • Het pand was in het verleden al een buurthuis dus er is nauwelijks communicatie nodig om de jeugd uit de wijk weer naar het huis te laten komen.
 • Het pand staat te koop; als een ander het koopt moeten ze eerst op zoek naar een nieuwe locatie voordat ze verder kunnen…
 • Een duurzame oplossing voor een prachtig project dat voor en door de jongeren gedraaid wordt.
 • De activiteiten kunnen worden uitgebreid.

Draag je (bak)steentje bij!

Stort € 25,- op rekeningnummer NL04RABO0109528115 o.n.v. Stichting Waar Ontwikkeling Werkt o.v.v. Ik draag mijn baksteentje bij!

Het dorp Cumbuco kent grote tegenstellingen. Aan de ene kant zijn er de rijke westerlingen en Brazilianen die genieten van het wonen en werken aan het geweldige strand. Aan de andere kant de sloppenwijkbewoners die in en rond het centrum van het dorp op of onder het bestaansminimum moeten leven. Het dorp heeft perfecte omstandigheden voor het kitesurfen, waardoor er een constant groeiende groep van toeristen naar het dorp trekt om daar te genieten van een kitevakantie. Het ontbreekt de sloppenwijkbewoners aan mogelijkheden om te delen in de opbrengsten die  het toerisme het dorp oplevert. Opvallend in het dorp is dat de enkelingen die zich vanuit de armoede op weten te werken vaak redelijk goed Engels spreken. Vaak zijn deze Brazilianen werkzaam in de horeca, als kitesurfleraar of gids voor toeristen.

Bij het project

Doel van dit project is een groep van 24 kinderen uit de armste wijk een jaar lang Engelse lessen te geven, zodat ze vervolgens werk kunnen vinden in de horeca of als kite- of sportleraar of gids.  De kinderen hier hebben misschien wel een huis en Facebook, maar hangen vooral veel rond op straat. Soms al vanaf half zes ’s ochtends. School duurt maar vijf uur, dus er is genoeg tijd om rond te hangen. Zij vallen heel gemakkelijk voor de verleiding van de drugswereld en prostitutie.

Aloha draagt eraan bij dat zij op een eerlijke manier geld kunnen verdienen door Engels te leren en zo aan het werk te kunnen in het toerisme dat het dorpje overspoelt. Daarnaast zijn er (sportieve) activiteiten die gericht zijn op beweging, eigen verantwoordelijkheid en eigenwaarde.

Inhoudelijk om de kinderen echt iets concreets te leren, namelijk Engels, waarbij ze het gevoel krijgen dat ze iets kunnen. Het vermakelijke is er  om het project aantrekkelijk voor ze te houden. Daarbij ligt de focus van de activiteiten op beweging, verantwoordelijkheid en eigenwaarde.

Aloha biedt gedurende het project:

 • 4 uur Engelse les per week
 • 4 uur sportles per week
 • Sportlessen gericht op kitesurfles geven
 • Materialen voor les en sport
 • Begeleiding en een snack
 • Evenementen om de gemeenschap betrokken te houden

 _DSC0087 _DSC0023_2 _DSC0076

Het team van Aloha bestaat uit:

Marco Kuis – eigenaar

Marco doet al zijn leven lang vrijwilligerswerk bij projecten. Hij heeft bij Arca gewerkt in een straatproject in Fortaleza en een paar jaar in Cumbuco gewoond: nog steeds heeft hij er een appartement waar hij ieder jaar komt. Toen Arca stopte met de projecten wilde Marco dit doorzetten. Dit is niet gebeurd in Fortaleza, maar in Cumbuco, met Aloha. Marco heeft Rolf leren kennen en hem ingezet als coördinator. Zelf werkt hij in Nederland als schoenfotograaf en zet zich vooral in voor de fondsenwerving voor het project.

Rolf de Jong – coördinator

Heeft zes jaar lang meegeholpen bij straatprojecten in deze regio in Brazilië. Hij heeft een sportachtergrond (ALO) en is erg gericht op activiteiten. Hij spreekt vloeiend Portugees en mengt zich makkelijk in de gemeenschap. Sinds augustus 2014 woont hij fulltime in Cumbuco en begint nu een netwerk op te bouwen. Hij heeft een relatie met een Braziliaanse, Bruna, die een eigen basisschool heeft (particulier), wat hem niet alleen veel inzicht in de cultuur geeft, maar ook een mooi netwerk. Rolf streeft er heel erg naar dat het project onafhankelijk wordt. Rolf werkt vrijwillig voor Aloha: hij werkt bij Marco (en andere bedrijven) om zijn maandelijkse inkomen te verdienen.

Wilkison Miranda – docent

Wilkison is coördinator geweest bij een straatproject van Arca. Hij heeft Engelse lessen gehad en spreekt goed Engels. Hij woont nog steeds in de sloppenwijken van Fortaleza, hoewel hij een redelijk goed salaris verdient bij Aloha en daarnaast baantjes heeft als o.a. jurylid bij surfwedstrijden. Wilkison is getrouwd en heeft een zoontje en heeft in Nederland de opleiding tot kitesurfinstructeur gevolgd. Hij is vanaf het begin af aan betrokken geweest bij Aloha en zet zich hier volledig voor in. Vanuit zijn straatachtergrond kan hij goed met de kinderen communiceren. Hij is altijd stipt op tijd (bijzonder voor Brazilianen!) en neemt steeds meer eigen initiatief binnen het project.

Kosten en organisatie

Het project heeft niet veel geld nodig, maar is net begonnen en wordt op dit moment uit eigen zak betaald. Via particuliere contacten komen er wel aanbiedingen binnen voor fondsen, met name voor evenementen en materiaal. Voor de eerste tijd is er behoefte aan een structurele bron van inkomsten, waar stichting WOW voor wil zorgen.

Doel is wel om het project uiteindelijk duurzaam te maken en onafhankelijk van fondsen en subsidies. Bijvoorbeeld door op termijn een kitesurfschool te beginnen, waarbij een deel van de leskosten wordt gedoneerd aan het project. De kinderen uit het project kunnen daar dan werken als kitesurfdocent. Dit duurt alleen nog een jaar of langer, gezien de opleidingstijd en hoe lang het duurt om iets te starten in Brazilië.

Meer weten?

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail