Word vriend!

Aloha

“Cumbuco in Brazilië is een stukje paradijs op aarde. Blauwe wateren, eindeloze stranden, altijd een verfrissende wind. Toeristen komen er om te kitesurfen, dune boarden en te zonnebaden in rust. Jongeren hangen op straat van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat, gevoelig voor de verleiding van drugs en prostitutie. Alleen de Engels sprekende jongeren maken in deze regaloha-projectio een echte kans.”

 • Soort project: Engelse lessen en sportactiviteiten voor jongeren tussen 12 en 19 jaar
 • Locatie: Brazilië
 • Wat wij doen: jaarlijkse financiële steun voor o.a. huur van het pand, materialen, loonkosten en eten & drinken

 

!CORONA – NOOD ACTIE!  

De wereld staat ervan op haar kop door COVID-19. Het project Aloha ook: Doneer NU!

Het corona-viris raakt ons allemaal op onze eigen manier, maar de kinderen en jongeren in onze projecten worden heel hard geraakt. Het project Aloha -waarbij jongeren Engelse les krijgen, toeristen op favelatour gaan en het project bezoeken- ligt helemaal stil. Er zijn nu geen toeristen en samenkomen mag niet.

Naast dat er voor de jongeren nu ‘niets te doen is’ en de inkomsten van het project wegvallen, hebben ook de meeste ouders van deze jongeren geen werk meer. Dit betekent geen geld, dus geen eten en dat resulteert in lege magen en met honger naar bed. Verschrikkelijk. En daarom zijn we een noodactie gestart: help de jongeren en hun gezinnen door deze crisis heen te komen!

Castas Basicas

Sinds half maart verzorgt het project Aloha op 2 manieren eten:

 1. Drie keer per week op de ‘normale Aloha-tijden’ eten de jongeren uit het project samen
 2. De jongeren delen aan familie van de jongeren en aan andere behoeftige gezinnen casts basisas uit: dit zijn voedselpakketten van rond de tien euro waar een gezin ongeveer twee weken van kan leven.

Doneer ook!

Help jij mee?

 • Voor 10 euro help je een gezin al voor 2 weken aan eten
 • Voor 20 euro help je een gezin bijna een maand aan eten of 2 gezinnen 2 weken aan eten

En hoe meer wij kunnen overmaken, hoe meer gezinnen geholpen kunnen worden, dus: Doneer NU!

—————————–

Bij het project

Doel van dit project is een groep van 24 kinderen uit de armste wijk een jaar lang Engelse lessen te geven, zodat ze vervolgens werk kunnen vinden in de horeca of als kite- of sportleraar of gids.  De kinderen hier hebben misschien wel een huis en Facebook, maar hangen vooral veel rond op straat. Soms al vanaf half zes ’s ochtends. School duurt maar vijf uur, dus er is genoeg tijd om rond te hangen. Zij vallen heel gemakkelijk voor de verleiding van de drugswereld en prostitutie.

Aloha draagt eraan bij dat zij op een eerlijke manier geld kunnen verdienen door Engels te leren en zo aan het werk te kunnen in het toerisme dat het dorpje overspoelt. Daarnaast zijn er (sportieve) activiteiten die gericht zijn op beweging, eigen verantwoordelijkheid en eigenwaarde.

Inhoudelijk om de kinderen echt iets concreets te leren, namelijk Engels, waarbij ze het gevoel krijgen dat ze iets kunnen. Het vermakelijke is er  om het project aantrekkelijk voor ze te houden. Daarbij ligt de focus van de activiteiten op beweging, verantwoordelijkheid en eigenwaarde.

Aloha biedt gedurende het project:

 • 4 uur Engelse les per week
 • 4 uur sportles per week
 • Sportlessen gericht op kitesurfles geven
 • Materialen voor les en sport
 • Begeleiding en een snack
 • Evenementen om de gemeenschap betrokken te houden

 _DSC0087 _DSC0023_2 _DSC0076

Het team van Aloha bestaat uit:

Marco Kuis – eigenaar

Marco doet al zijn leven lang vrijwilligerswerk bij projecten. Hij heeft bij Arca gewerkt in een straatproject in Fortaleza en een paar jaar in Cumbuco gewoond: nog steeds heeft hij er een appartement waar hij ieder jaar komt. Toen Arca stopte met de projecten wilde Marco dit doorzetten. Dit is niet gebeurd in Fortaleza, maar in Cumbuco, met Aloha. Marco heeft Rolf leren kennen en hem ingezet als coördinator. Zelf werkt hij in Nederland als schoenfotograaf en zet zich vooral in voor de fondsenwerving voor het project.

Rolf de Jong – coördinator

Heeft zes jaar lang meegeholpen bij straatprojecten in deze regio in Brazilië. Hij heeft een sportachtergrond (ALO) en is erg gericht op activiteiten. Hij spreekt vloeiend Portugees en mengt zich makkelijk in de gemeenschap. Sinds augustus 2014 woont hij fulltime in Cumbuco en begint nu een netwerk op te bouwen. Hij heeft een relatie met een Braziliaanse, Bruna, die een eigen basisschool heeft (particulier), wat hem niet alleen veel inzicht in de cultuur geeft, maar ook een mooi netwerk. Rolf streeft er heel erg naar dat het project onafhankelijk wordt. Rolf werkt vrijwillig voor Aloha: hij werkt bij Marco (en andere bedrijven) om zijn maandelijkse inkomen te verdienen.

Wilkison Miranda – docent

Wilkison is coördinator geweest bij een straatproject van Arca. Hij heeft Engelse lessen gehad en spreekt goed Engels. Hij woont nog steeds in de sloppenwijken van Fortaleza, hoewel hij een redelijk goed salaris verdient bij Aloha en daarnaast baantjes heeft als o.a. jurylid bij surfwedstrijden. Wilkison is getrouwd en heeft een zoontje en heeft in Nederland de opleiding tot kitesurfinstructeur gevolgd. Hij is vanaf het begin af aan betrokken geweest bij Aloha en zet zich hier volledig voor in. Vanuit zijn straatachtergrond kan hij goed met de kinderen communiceren. Hij is altijd stipt op tijd (bijzonder voor Brazilianen!) en neemt steeds meer eigen initiatief binnen het project.

Kosten en organisatie

Het project heeft niet veel geld nodig, maar is net begonnen en wordt op dit moment uit eigen zak betaald. Via particuliere contacten komen er wel aanbiedingen binnen voor fondsen, met name voor evenementen en materiaal. Voor de eerste tijd is er behoefte aan een structurele bron van inkomsten, waar stichting WOW voor wil zorgen.

Doel is wel om het project uiteindelijk duurzaam te maken en onafhankelijk van fondsen en subsidies. Bijvoorbeeld door op termijn een kitesurfschool te beginnen, waarbij een deel van de leskosten wordt gedoneerd aan het project. De kinderen uit het project kunnen daar dan werken als kitesurfdocent. Dit duurt alleen nog een jaar of langer, gezien de opleidingstijd en hoe lang het duurt om iets te starten in Brazilië.

Meer weten?

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail