Word vriend!
 • Nepal-1
 • Nepal-2
 • Nepal-3

Kamalabari

Er staat een klein gebouwtje boven op de berg. Geïmproviseerde schommeltjes staan op het geïmproviseerde schoolplein. Waar geen auto’s of openbaar vervoer komen, waar je geen flesje water kan kopen, waar geen Coca Cola reclame is, waar nog niet iedereen naar school gaat en waar de kinderen op het land werken.

 • Soort project: kinderopvang en voorbereiding op de basisschool voor kinderen in een afgelegen gemeenschap
 • Locatie: Nepal
 • Wat wij doen: volledige financiële ondersteuning van het project, voor o.a. bouwmaterialen, schoolmaterialen, training, voedsel en loonkosten

kamalabari-nepalKamalabari is in 2009 opgericht door stichting Veldwerk en richt zich op de kinderen van boeren in een afgelegen gemeenschap in Dhading, Nepal. Het gemiddelde inkomen van mensen is hier minder dan $1 per dag. De meeste bewoners zijn analfabeet. Er zijn geen tot weinig voorzieningen op loopafstand. Het project ligt in een ‘boerengemeenschap’.

Kinderen werken al van jongs af aan mee op het land en tot ze daar groot genoeg voor zijn, hangen ze thuis wat rond zonder ouders om op ze te letten. Zij zijn immers aan het werk. Doordat de gemeenschap zo afgelegen ligt, missen de kinderen alle nodige voorbereiding voor een succesvol onderwijstraject. Kamalabari brengt daar verandering in.

Het project Kamalabari wordt aan de bewoners gepresenteerd als ‘lastontneming’; de kinderen kunnen hier terecht, dus is dat voor ouders weer een zorg minder. Centraal staan de ontwikkeling van kinderen en de voorbereiding van zowel ouders als kinderen, op het ‘naar school gaan’, nu en in de toekomst.

Bij het project

Bij Kamalabari is ruimte voor 50 kinderen, waarvan nu 32 plaatsen vervuld zijn. School en onderwijs is een heel nieuw fenomeen voor de kinderen op het project. Op tijd komen en kringspelletjes zijn moeilijk te begrijpen, maar de onderwijzers brengen hier met veel geduld en enthousiasme langzaamaan verandering in.

slider-kamalabari schommel-kamalabari kamalabari-2 DSC_1447

Kinderen worden geregistreerd en bij regelmatige afwezigheid wordt hun persoonlijke situatie geanalyseerd. Op een berg, waar werken op het land de enige dagelijkse bezigheid is, komen vaak situaties voor die wij ons niet kunnen voorstellen. Er was een jongetje dat dagenlang niet op kwam dagen. Hij bleek thuis op de koe te moeten passen. Het touw waaraan de koe vast zat, was gebroken en het jongetje moest opletten dat de koe niet weg liep. Kamalabari zorgde voor een nieuw touw, zodat het jongetje weer naar de opvang kon.

Omdat het project zich in zo’n kleine gemeenschap bevindt, is er veel sociale controle. Dat stimuleert ouders en kinderen ook om naar Kamalabari te blijven komen.

DSC_1441Kamalabari zorgt voor:

 • Een lokaal waar kinderen zes dagen per week terecht kunnen, van 10.00 tot 16.00.
 • Materialen, zoals puzzels en voorleesboeken
 • Een eigen uniform voor ieder kind, wat ze iets geeft dat echt ‘van henzelf is’
 • Leerkrachten die door Stichting Veldwerk zijn opgeleid
 • Een ‘helper’ die zorgt voor het eten tussen de middag

Meer weten?

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail